Forum Makete.net

Plastične in kovinske makete avtomobilov, motociklov, tovornjakov ter vojaških vozil.
Danes je 06 sep 2010, 19:17

Časovni pas: UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Kdaj lakirati metalik barvo?
OdgovorObjavljeno: 15 jul 2010, 10:18 
Odsoten
Začetnik

Zanima glede barvanja. Ko sem nanesel metalik barvo bi moral mal počakat da je na dotik suha potem pa nanest lak.
Jaz sem pa naredil napako nanesel sem barvo in počakal en dan da se je posušila in potem nanesel lak.
Vprašam vas a se bo lak luščil ali se ne bo.
tnx......

Naslov spremenil stric Bastardo

Na vrh
 Profil E-mail  

Naslov prispevka: Re: BARVANJE
OdgovorObjavljeno: 15 jul 2010, 10:26 
Odsoten
Metallhead
Uporabniški avatar

Kraj: Planet Polistiren
Prosim te, da drugic napises naslov teme tako, da bo odseval njeno vsebino, ne pa samo "BARVANJE"... Pa ne pisi VSEH CRK Z VELIKO, ker ni potrebe...

Jaz vedno lakiram sele po parih dneh in se nikoli ni bilo tezav. Je pa res, da delam to na maketah, ki potem mirno lezijo v zastekljeni vitrini. Ce si lakiral pravi avto ali njegove dele, pa ne vem, kake bodo posledice. Logicno bi bilo, da s lak ne bi smel lusciti, ampak o tem bodo vec napisali avtolicarji s tega foruma.

Na vrh

Naslov prispevka: Re: Kdaj lakirati metalik barvo?
OdgovorObjavljeno: 19 jul 2010, 19:59 
Odsoten
Yoda maketarstva
Uporabniški avatar

Kraj: Lj
Katere barve pa uporabljaš? To sprašuješ za pravi avto al za makete?

Na vrh
 Profil E-mail  

OdgovorObjavljeno: 10 avg 2010, 12:58 
Odsoten
Yoda maketarstva
Uporabniški avatar

Bom vprasal tle, ker je najbolj sorodna tema..

Veckrat sem ze opazil, ko sem probal dat lak cez srebrno, pa tudi, cez eno krom barvo za avto v spreju.. da barva naenkrat zgubi efekt sijajne srebrne ali kroma.. in se namesto tega vidijo blescice.. Podobno se mi je zgodilo tudi, ko sem okrasek AX-a pobarvan s tamiya (chrome ali metallic, ne vem na pamet) silver sprejem prelil s prosojno plastiko..

Slika

Na zraku je pa bil cisto lepo srebrn..

No zdej, vprasanje: Ali kdo kaj ve o tem efektu in ali bom mel podoben problem, ce probam recimo z alclad chrome, katerega razmisljam, da bi kupil?

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 10 avg 2010, 15:47 
Odsoten
Mojster maketar
Uporabniški avatar

Kraj: Tokyo
Tezka bo.

Boris se namrec proti fiziki (optiki, ce smo natancnejsi) in tu bos tezko zmagal.

Prvotni lesk (srebrne, kroma, whatever...) se lesketa zaradi odboja svetlobe od povrsine. Cim pa ti na to povrsino prelijes prosojno plastiko, ni vec "povrsina" tista prvotna, ampak nova povrsina od plastike.
Svetloba ti gre enkrat skozi to zgornjo povrsino, in potem se nima vec kje lomiti tako kot se je lomila prej. (Za primer, vzames dva stekla in skoz enega gledas drugega - ni frke, drugo steklo zgleda povsem obicajno. Ce pa med eno in drugo steklo vlijes malo vode, in stekli zlepis skupaj, povrsine od drugega stekla na bos vec videl.)
Edino resitev vidim v tem da med povrsino avtomobilcka in cez prelito plastiko pustis zrak.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 10 avg 2010, 16:27 
Odsoten
Yoda maketarstva
Uporabniški avatar

Hm, bom probal dat pod vodo, da vidm, ce podobno rata..

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 

Časovni pas: UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na: